O Emotionu

Novi proizvod na tržištu Bosne i Hercegovine

Kruška-matičnjak                                                                                                   

Prirodnu izvorsku vodu oplemenili smo sočnom kruškom, a za potpuni doživljaj bogatstva okusa dodali smo i notu ljekovite biljke matičnjak. Tako lagano, a tako uzbudljivo osvježenje s mjehurićima. Probajte!                                                                                                   

Matičnjak je poznat od davnina kao biljka koja jača i krijepi dušu i tijelo. Njene vrijednosti poznate su od pamtivijeka. Latinski naziv za matičnjak je Melissa officinalis. Prema legendi, ime mu potječe od grčke nimfe Melice koja je spasila život Zeusu,  a on ju je, u znak zahvalnosti, pretvorio u pčelu kako bi zauvijek skupljala mirisni med s bijelih i žutih cvjetova matičnjaka.                              

Matičnjak je poznata medonosna biljka jer nijedna druga biljka ne privlači toliko pčele svojim mirisom. Po pčeli matici je i dobio ime matičnjak. Domovina matičnjaka su istočne mediteranske zemlje i Zapadna Azija. U 10. vijeku Arapi su ga prenijeli u Španiju, a od tamo redovnici u srednju Evropu.

Breskva-hibiskus                                                                                                     

Prirodnu izvorsku vodu obogatili smo punim okusom breskve i dodali osvježavajuću notu hibiskusa, ljekovitog dara prirode. Osvježavajući i razbuđujući par kreira čaroliju okusa. Probajte!

Hibiskus spada u najljepše i najegzotičnije cvjetove tropskih zemalja. Vijekovima je poznat kao ljekovita i osvježavajuća biljka. Često se za hibiskus u narodu koriste nazivi kineski sljez ili sirijska ruža, iako ne potječe iz Sirije, kako se vjerovalo, nego iz Kine i Indije. U Kini je poznat kao kineska ruža i predstavlja bogatstvo, dok u Maleziji, kao jedan od nacionalnih simbola, ima mjesto na državnom grbu.

Evropljani su se sa korisnim namjenama hibiskusa upoznali tek u 18. vijeku kada su ga biolozi, po povratku s istraživačkih puteva, donijeli na tlo Evrope. Mnogi vrtovi i dnevne sobe u Aziji ispunjeni su cvjetovima hibiskusa. Priče iz davnina kazuju da su napitak od hibiskusa pili egipatski faraoni - za osvježenje i za dobro zdravlje. Uz napitke od hibiskusa, tople i hladne, nazdravljalo se na proslovama na egipatskim dvorovima. Bio je omiljeni cvijet kraljice Kleopatre, koja je hibiskus koristila za okrepu duše i tijela. Intenzivna aroma i prepoznatljiva crvena boja hibiskusa obećavaju osvježenje i razuđivanje.